Tuesday, March 17, 2020

Solidarne za vreme pandemije



U ovoj vanrednoj situaciji svaka od nas je u nekom periodu dana zabrinuta povodom virusa, manje ili više. To je sasvim normalna situacija obzirom da je ovo nepoznata i nova situacija za sve ljude na svetu. Ponekad nam od straha zuji u stomaku ili nam drhte noge ili nam se znoje ruke.  To su normalne posledice straha.  Tim povodom želimo da vam citiramo deo saopštenja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje  o strahu za vreme pandemije ‘Psihološki aspekti pojave koronavirusa’:

“Strah može biti reakcija na stvarnu pretnju ili moguću pretnju – pretnju koju pretpostavljamo ili očekujemo na temelju naše lične procene rizika. To je slučaj i s doživljajem pretnje od zaraze koronavirusom. Strah i teskoba, a s tim u vezi i naše ponašanje, često nije odraz stvarnog rizika utemeljenog na epidemiološkim podacima već odraz našeg ličnog doživljaja rizika ili opasnosti. (…)
Iako je strah normalna reakcija koja u određenoj meri pomaže da budemo pozornije na moguće izvore pretnje i na povećanje brige o svom zdravlju, preterani strah i panika mogu više u tome štetiti nego koristiti. Kako bismo „upravljali“ našim doživljajem rizika, a time i našim doživljajem straha, evo nekoliko preporuka:

Važno je prvo i osnovno naći i pratiti proverene i verodostojne izvore informacija. (...)

Drugi važan način na koji možemo upravljati osobnim doživljajem rizika je da sebi postavimo nekoliko jednostavnih pitanja, kao što su Postoji li razlog zbog kojeg mislim da sam ja osobno u riziku od zaraze? Jesam li bila u kontaktu s mogućim slučajevima zaraze? Takvim promišljanjem smanjujemo mogućnost doživljaja rizika na instinktivnoj razini, odnosno racionalnije promišljamo o mogućoj opasnosti.

Treća preporuka je da promišljamo koje su to mere i načini, odnosno naša ponašanja kojima uspešno možemo doprinijeti smanjivanju rizika. Na tom mestu je važno donositi odluke na temelju verodostojnih informacija od strane stručnjakinja/ka. To uključuje i ponašanja vezano uz načine na koje možemo zaštiti sebe, ali i druge ljude.

Ovo je trenutak u kojem je važno osvestiti i važnost općenite brige i ulaganja u vlastito zdravlje te prilika da promenama u našem zdravstvenom ponašanju prihvatimo stilove života koji doprinose općenito boljem očuvanju našega zdravlja. To bi mogla biti četvrta važna preporuka i poticaj kada govorimo o tome što možemo učiniti.

I na kraju, peta važna preporuka, ne zaboravimo da ne reagiraju svi jednako na situacije potencijalne pretnje za zdravlje, neki reagiraju većim stresom, zabrinutošću i strahom. Bez obzira na ozbiljnost i jačinu opasnosti neki pojedinci bit će više, a neki manje uznemireni. Neka istraživanja u zemljama koja su prolazila iskustva izbijanja epidemija zaraznih bolesti kao što je gripa, SARS i dr. pokazala su da se velik udio populacije osjećao bespomoćno, prestravljeno i zabrinuto.”

Ako si zabrinuta u vezi situacije sa korona virusom, imaš strahove u vezi sa :
Mogućnosti da zarazis devojku, da te devojka zarazi, da ti se razbole roditelji...
Osećanjem da si usamljena ili odbačena
Održavanjem veze na daljinu
Ili
Te ova situacija podseća na neke događaje od ranije ... ili bilo šta,
PIŠI NAM.
Iz iskustva znamo da je važno razgovarati sa osobama od poverenja.

Konsultacije  za Lezbejke na dalje nastavljaju rad putem on-line konsultacija uz potpunu poverljivost i aninomnost.
Očekujemo vaše mailove putem  sos.lezz@gmail.com, ili pisite putem e-mail chat opcije radnim danom od 18 do 20h, i  preko facebook poruka.


No comments:

Post a Comment