Tuesday, November 12, 2019

Kada znate ko ste, koga i zašto volite, srećne ste.






Koja je to situacija koju si preživjela zato što si lezbejka / voliš žene?

Preživela sam odbacivanje porodice i ogromne sukobe sa istom upravo zbog moje seksualne orijentacije. Puno porodičnog nasilja je isplivalo zbog seksualne orijentacije i mog identiteta, koji je suštinski bio drugačiji još od malih nogu.             
Kako si se nosila sa tim da preživiš taj događaj?

Jako teško. Do izgovaranja, odnosno do autovanja, tretirana sam kao neko sa kime se porodica ponosila. Nakon autovanja nastale su totalne promene u odnosu - nipodaštavanje, omalovažavanje, kontrola i pokušaji da budem "konvertovana" kontinuiranim pritiskom. Takav tretman vam stvara ogromnu nesigurnost i manjak samopoštovanja i ljubavi prema sebi.   
  
Da li si pričala sa drugaricama o tome?

Moji najbliži prijatelji su bili uključeni u ove probleme i najvećim delom su mi pomogli da izađem čvršća i jača iz cele situacije koja se u porodici desila.   
  
Koje su tvoje unutrašnje snage da se nosiš sa takvim situacijama?

Mogućnost da komuniciram osećaje, da ih verbalizujem i to da sam oduvek bila svesna svog identiteta.     

Kako si to procesuirala?

Uz prijatelje lako, mislim pre svega na odnos spram porodice. A kada je reč o mojoj orijentaciji, stvari su bile nesporne od malih nogu.  

Koje su ti sve emocije bile prisutne tada?

Dok su stvari bile akutne sa porodicom, u vama se talože slojevi tihe i glasne anksioznosti. Svaka ima svoju dubinu i težinu. Potrebno je ogromno vreme na razbijanju predrasuda da u porodicama postoji bezuslovna ljubav i prihvatanje i da zapravo "porodice" koje se biraju i zajednice koje gradite imaju i nose više ljubavi za vas od primarnih porodica. Patrijarhalni kontekst, ma koliko da ste obrazovani i svesni istog, ostavlja duboke tragove svojim kulturnim upisom i kontrolnim mehanizmima da su vam potrebne godine razgradnje tih istih.

Kako uvećavaš svoju radost zato što si lezbejka?

Jednostavna činjenica da znate ko ste i da znate koga i zašto volite, čini vas srećnim.

Kako voliš sebe?

Bolje i kvalitetnije sada nego li što sam u primarnoj porodici bila naučena.



M.L., 35 godina, kulturološkinja, Zrenjanin




No comments:

Post a Comment