Friday, February 22, 2019

Kako prevazići raskid lezbejske veze



Raskid je težak

Kad se zaljubimo, ne razmišljamo o raskidu. Čak i kada smo prethodno doživele raskid, na početku nove veze na raskid najčešće ni ne pomišljamo. Uzbuđene smo i euforične od ljubavi toliko da verujemo da će ovog puta stvari biti drugačije. Što smo duže u vezi, to se sigurnije osećamo. Ipak, raskidi se dešavaju.


I dalje si zaljubljena, ali...

I dalje si zaljubljena u svoju devojku ali ste se vremenom udaljile, ili su svađe suviše česte i bolne, zbog čega ti se ostanak u vezi u jednom trenutku učini nemogućim. Bilo da si ti ta koja odlaziš ili ona koju devojka ostavlja, raskid veze obično znači da ćeš se osećati tužno, razočarano, napušteno, iznevereno, uplašeno, pogubljeno i ljubomorno.


Nećeš se tako osećati zauvek

Mada može da ti se učini da ta osećanja nikada neće proći, ukoliko ih proživiš i razgovaraš o njima, ona će svakako proći. Možda ćeš se naći u iskušenju da pobegneš od svojih osećanja tako što ćeš se pretrpati poslom, početi da piješ, uleteti u novu vezu ili pronaći neki drugi način da sebi skreneš pažnju s osećanja. Ipak, veoma je važno da omogućiš sebi da sve osetiš, kao i da za to pronađeš podršku.


Osećaš se kao da je nastupila smrt

Možda ćeš, na izvestan način, proživeti deo osećanja koja obuzmu svaku koja doživi smrt sebi drage osobe, raskid može da se doživi i kao neka vrsta smrti. Možda će te obuzeti neverica, šok, poricanje, bes, depresija, kajanje, nastojanje za pomirenjem, strah, panika, a potom i prihvatanje, nada i sposobnost da nekoj ženi ponovo pokloniš svoje poverenje. Ne prođe svaka osoba kroz ova osećanja, odnosno faze, ili ih ne prođe nužno u navedenom redosledu. Mnoge lezbejke proživljavaju osećanja neverice, straha, tuge, besa i olakšanja dok istovremeno nastoje da se pomire sa svojom devojkom. A mnoge lezbejske veze se raspadnu i pre nego što dođe do zvaničnog raskida. I tako, ponekad nam se učini da se neka naša drugarica dobro drži posle raskida, a zapravo je moguće da je tokom dužeg vremenskog perioda znala da će do raskida doći iako to nije podelila ni sa kim.

Gotovo da nema jednostavnog raskida, čak i kada si ti ta koja ga iniciraš. Nije isključeno da te po raskidu obuzmu konfliktna osećanja, te uhvatiš sebe kako više ništa ne želiš da imaš s bivšom dok istovremeno želiš da ponovo budeš s njom. Raskid obično mnogo teže pada onoj koja je ostavljena, koja nije želela niti odlučila da prekine vezu. Ostavljenoj je često potrebno više vremena da se oporavi od raskida.


Razne vrste raskida

Ima burnih i naglih raskida koji se završe eksplozijom. A ima i onih koji se razvijaju polako i suptilno, kada dve žene žive zajedno duži vremenski period bez međusobne komunikacije, seksa ili sreće. Raskidi mogu da budu i iznenadni, kada jedna žena samo najavi svoj odlazak, a mogu biti i postepeni, kada obe žene polako uvide da više ne žele da budu zajedno. Iznenadni završeci mogu se isprva doživeti kao razorniji, dok je onima koji se oduže često potrebno mnogo više vremena da dostignu jasnoću i okončaju se.

Zapravo, kako se osećaš posle raskida zavisi od mnogo stvari, uključujući i dužinu trajanja tvoje veze, kog intenziteta su tvoja osećanja prema tvojoj ljubavnici, da li si ti ta koja je pokrenula raskid, da li je bilo nasilja u vezi, kakvu vrstu kontakta, ako ga uopšte ima, održavaš sa svojom bivšom, kako i zašto su se tvoje prošle veze okončale, da li si u detinjstvu iskusila gubitak i napuštanje, kao i koliko podrške imaš.


Istovremeni gubitak zajednice

U lezbejskoj zajednici, raskid može iznenada pobuditi osećaj smanjivanja sopstvenog sveta. Sad kad više nisi u vezi, zajedničke prijateljice možda neće hteti da razgovaraju s tobom, pogotovo ako si ti ona koja ostavlja. Bez obzira na situaciju, ili naše nepoznavanje situacije, ponekad smo pune osude prema ženi koja je rešila da ode. Parovi s kojima ste se zajedno družile posle raskida možda više neće znati kako da se druže s tobom kad si sama. Društvena dešavanja u okviru zajednice na koja si išla zajedno s bivšom za tebe će možda biti puna bolnih sećanja. Što je zajednica manja, to su uspomene bolnije. Uz to, na takvim dešavanjima rizikuješ da sretneš bivšu pre nego što za to budeš spremna. Mnoge lezbejke zbog toga počnu da izbegavaju društvena dešavanja zbog čega se osećaju još izolovanijim.


Kakav odnos da imaš prema bivšoj

Neke lezbejke mogu da razviju prijateljski odnos s bivšim partnerkama odmah po raskidu, drugima su za to potrebni meseci i godine, dok je trećima prijateljstvo s bivšom previše bolno ili iz nekog drugog razloga nemoguće. Nekim lezbejkama može da pomogne to da se posle raskida neko vreme ne viđaju s bivšom. Recimo, neviđanje posle raskida može da pomogne tako što će ti omogućiti da odustaneš od pokušaja spasavanja ugašene vezu, može da predupredi besmislene svađe i pruži obema priliku da osetite kako je biti bez one druge, ali i da vam obema omogući da izgradite novi odnos, ukoliko je to nešto što obe želite.

U nekim slučajevima viđanje s bivšom je način da sebi skreneš misli s bola koji osećaš, ponekad pomaže da se bol umanji ili značajno doprinosi procesu prihvatanja raskida. Pravi način je samo onaj koji je najbolji za obe žene. Ako imate različite potrebe, često se ona kojoj je potrebno više sopstvenog prostora oseća pod pritiskom ili razvije osećanje krivice, dok se druga oseća napuštenom i odbačenom.


Svakoj od nas potrebne su prijateljice

Prijateljice, i prijatelji, su od suštinske važnosti u ovim trenucima. Mnoge od njih razviće saosećanje s tvojim bolom, budući da su verovatno neke od njih i same prošle kroz raskid, zbog čega će ti pružiti preko potrebno razumevanje, rame za plakanje i vrednovanje tvog iskustva. Međutim, neke naše prijateljice mogu biti opterećene raznim emotivnim posledicama svojih raskida, što ponekad uključuje cinizam i nipodaštavanje našeg iskustva raskida, te nam odašilje poruku „preboli je“. Ovo nije podrška koja ti je potrebna.

Mnogim lezbejkama nije lako da dođu do odgovarajuće podrške koja im je potrebna kako bi prevazišle raskid, te se ne mali broj njih odlučuje za terapiju. Terapija može da ti pomogne da prođeš kroz fazu tugovanja, i da ostaviš za sobom osećanja prema bivšoj, a može da ti omogući i da sama sa sobom dobro promisliš o svemu što se dogodilo. Posle raskida možeš upasti u veliko iskušenje da generalizuješ stvari i pomisliš da veze zapravo ne funkcionišu ili da više nijednoj ženi nećeš verovati. U oba slučaja, u pitanju je prirodan proces tugovanja. Ipak, u jednom trenutku poželećeš da vidiš šta si naučila o sebi i vezama – lekcija koja te neće povrediti, nego će ti pomoći da se oslobodiš za novu ljubav.


Kali Manro, 1999.