Tuesday, January 29, 2019

ČINJENICE IZ ŽIVOTA LEZBEJKI


Lezbejstvo nije bolest i ne leči se
Kada žene vole žene to je dobro i lepo. Negde još uvek ima onih koji misle da je istopolna ljubav nenormalna i da je bolest. Važno je da raskrstimo s tim jednom zauvek: kada devojka zavoli drugu devojku ‒ to je sreća, a nije bolest. Kada devojka vodi ljubav sa drugom devojkom – to je lepota, a ne bolest. Ako roditelji još uvek tako misle, recite im da su to zastarela mišljenja, i da ste vi u pravu.

Lezbejski poljubac je revolucija
Svaka devojka koja ima erotsku energiju prema drugoj devojci I zaljubi se u nju – ona je u pravu. Napravila je jednu važnu odluku: dala je sebi dozvolu da voli žene u društvu koje proganja one koje nisu heteroseksualne. Čestitke!
Ova brošura želi da svim lezbejkama, kvir, gej, trans devojkama i ženama oda priznanje za hrabrost. Kako kaže lezbejska spisateljica Džoan Nesl (Joan Nestle): Mi lezbejke, poljubljene suncem, došle smo na ovaj svet punih ruku.

Svaki lezbejski poljubac je revolucija

Lezbejki, kvir, gej i trans devojaka ima svuda oko nas
Devojke i žene koje vole žene hodaju gradovima i malim mestima, ima ih u seoskim naseljima, u romskim naseljima, na planini i na moru. Ima nas svugde! Samo što nekad izgleda da nas nema, jer većina žena koje vole žene moraju da se kriju.
Često se na ulici ne prepoznaje koje su žene lezbejke. Da bi se odbranile od mogućih optužbi, one se prikazuju kao da to nisu. Ali ima i onih koje se nekad poljube na ulici ili se drže za ruke. Ima sve više odvažnih lezbejki koje se na ulici drže za ruke. ČESTITKE!

Neke lezbejke su majke
Ima sve više lezbejki koje žele lezbejsku porodicu sa decom. Ovakvih porodica ima dosta u mnogim razvijenim zemljama, na primer u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj itd. Recimo, glumica Džodi Foster ima decu sa svojom partnerkom. Ali sve više ih ima i kod nas.
Partnerke sa svojim bebama u kolicima šetaju Prajdom u Ljubljani I Zagrebu, jer je istopolno partnerstvo regulisano u Sloveniji I Hrvatskoj. To je dobar znak, znači da je lezbejski i gej pokret već puno uradio i da to može da se dogodi i kod nas. Neke lezbejke imaju decu iz svojih prethodnih heteroseksualnih života ili bivših brakova, neke su usvojile decu. Neke lezbejke su ostale trudne koristeći „banke sperme“ iz evropskih zemalja. U većini zemalja na Balkanu taj process još nije regulisan, ali uskoro će biti. Svim lezbejkama koje imaju decu, ČESTITAMO!

Neke lezbejke su feministkinje
Feministički pokreti postoje više od sto godina u celom svetu. Feministkinje se bore da smanje društvenu nepravdu i mržnju nad ženama i lezbejkama, kako bi sve dobro živele. Kod nas: u Bosni I Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, ima puno feminističkih grupa i divnih feministkinja.
Lezbejke feministkinje su one lezbejke koje govore u javnosti o problemima i radostima u životima lezbejki i žena. One su često na uličnim protestima, ili pišu, ili su istraživačice, i bore se za pravne promene, ravnopravnost u nauci, kroz umetnost i na druge načine.
Bravo! Ovo važi i za autorke ove brošure.

Razlike između lezbejki
Feministkinje lezbejke znaju da neke žene imaju društvene privilegije, a neke nemaju ‒ i zato staju na stranu onih koje imaju manje društvene moći, kao na primer na stranu lezbejki iz malih mesta, zatim Romkinja, Albanki, Bošnjakinja, žena u izbeglištvu, onih sa zdravstvenim problemima...Za feministkinje lezbejke jedna od Zvezda vodilja u životu je ženska solidarnost.

Ženska solidarnost je naša snaga
Ženska solidarnost je naša odluka da želimo da upoznamo i da razumemo druge žene i lezbejke, čak i kada se s njima ne slažemo ili kad urade nešto što nam je teško palo, ili i kad ih uopšte ne poznajemo. Ženska solidarnost znači da smo odlučile da nećemo biti neprijateljice jedna drugoj, da želimo da oprostimo i kad nas je nešto povredilo sa njihove strane, i da želimo da podelimo svoje iskustvo, posebno sa onima koji imaju manje društvene podrške od nas.
Ženska solidarnost je recimo kada se napravi prvi korak ka upoznavanju sa lezbejkama iz malih mesta ili iz romske zajednice, I kad zajedno s njima napravimo akciju.
Solidarnost je posebno važna lezbejkama koje dolaze iz zemalja koje su bile zahvaćene ratom tokom devedesetih, ili čiji su roditelji bili u ratu ili u izbeglištvu, ili su one same prošle teške situacije u životu.
Nekad je najveća stvar koju možemo da uradimo da budemo tu kad je drugoj lezbejki teško, da je slušamo bez osude, da pokušamo da čujemo šta ona ima da kaže o svom iskustvu, da joj ne dajemo savete.
Ima puno usamljenosti među lezbejkama.

Lezbejska solidarnost je kad odlučimo da upoznamo život lezbejki koje ne poznajemo.
 

* Tekst je odlomak iz publikacije: "VOLIM A BOLI - O lezbejskim odnosima i kontroli i nasilju između partnerki"

No comments:

Post a Comment