Tuesday, October 3, 2017

Lezbejski filmski festival SOME PREFER CAKE u Bolonji



NEKE VOLE KOLAČE


Evo kratkog izveštaja sa sjajnog feminističkog lezbejskog festivala filma u Bolonji, septembra 2017, sa podnaslovom Proslavljamo bogatstvo lezbejskog filma.





Sve je počelo sa lezbejsko separatističkim pokretom 
Pre nego što kažem nešto o festivalu, važno je da napomenem da lezbejke feministkinje u Italiji računaju svoju istoriju od 1983, kada se osniva prva grupa Koordinacija lezbejki Italije –CLI u Rimu. Okupljanja lezbejki i feministkinja su tada počela u skvotiranom Međunarodnom centru za žene - Casa Internazionale delle donne, koga nakon dužeg pritiska feministkinja - finansira grad.  Tada počinju prve akcije separatistkinja feministkinja i lezbejki, pa je Ženski centar od tada mesto samo za žene.  Feministkinje stvaraju seriju radnih grupa: čitanje teorije, samoodbrana za zene, grupe protiv seksualnog nasilja i za analizaranje patrijarhata, organizovanje protesta za 8 mart…. kao i  prve lezbejske žurke i političke akcije.  Tada je u Rimu od 1978 već postojao prvi bar samo za žene ZANZIBAR, koji je od 1980  jednom nedeljno prikazivao projekcije filmova.  Lezbejke iz cele Italije  u to vreme okupljaju se u Rimu.

Nakon nekoliko godina, nastaje prva lezbejska grupa u Bolonji, 1989, koju lezbejke nazivaju Asocijacija za kulturu lezbo feministkinja VISIBILIA, od reči ‘vidljivost’.  Nakon raznih aktivnosti,  1993 počinje i prvi lezbejski festival pod nazivom:  Immaginaria  - Međunarodni festival filma žena: Pobunjenica, Lezbejki, Ekscentričnih.  Ovaj festival održavao se do 2005.  Nakon toga, 2007 lezbejka feministkinja Luki Massa i još par drugih lezbejki osnivaju festival Some prefer cake, po naslovu jednog lezbejskog filma iz Kalifornije (Neke više vole kolač), u kome naslov ima dva značenja: nekad je od seksualnih zadovoljstava lepše jesti kolače, a u drugom značenju neke više vole da reč kolač – ‘cake’, čitaju kao pička - ‘cunt’.

Od samog početka, Luki Massa ulaže svoju lezbejsku strast za održavanje festivala, kako bi bio zasnovan na feminističkim demokratskim principima i kako bi se odbranile od kapitalističkih težnji - da festival finansiraju velike firme, kako inače opstaju drugi LGBT i kvir filmski festivali.   Pre dve godine Luki Massa je umrla od teške bolesti u 54 godini, i dve godine festival nije održan. Njene prijateljice i aktivistkinje ove godine su odlučile da nastave festival.  

Ovogodišnji festival posvećen je Luki Massa
Festival je zbog toga imao dirljive momente sestrinstva, jer je ceo bio posvećen Luki --lezbejki koju su roditelji odbacili još kad je bila mlada. Ona je sa 19 godina pobegla u Bolonju gde je lezbejska zajednica postala njena porodica.  Ceo svoj život je posvetila lezbejkama i po rečima njene prijateljice Paole Cavallin, lezbejske spisateljice i performerke:  Luki Massa je verovala u lezbejke i verovala u njihovu kreativnost

U predgovoru za festival piše:
Festival posvećujemo Luki, našoj sestri autasajderki koja je izmiljala svet.  Njoj posvećujemo ovo ponovno rađanje festivala, ovaj čin žudnje, otpora i strasti sa kojima preuzimamo ponovo naš posao tamo gde ga je ona ostavila.  Prihvatamo organizaciju festivala i želimo da to uradimo onako kako je ona volela: da bude ironije, da bude aktivistički i zaljubljenički.  Pokrećemo ponovo ovaj festival jer su mnoge lezbejke i mnoge žene to tražile od nas, zbog ljubavi prema svima drugaricama koje su posećivale festival i radile zajedno s nama svih ovih godina, zbog radosti da se zajedno setimo Luki koju smo volele, i jer je ona volela bogatstvo lezbejskog filma, kreativnost našeg imaginacije, potencijale izmedju žena.  Nastavljamo sa organizacijom festivala jer je kultura politika, umetnost, aktivizam, bioskop memorija i imaginacija i zato što želimo da nastavimo da pišemo i pričamo svoju istoriju. 

U programu je pored filmova bio i sjajan okrugli sto o Luki Massa gde je 14 učesnica istaklo koliko je ona bila aktivna i strastveno opredeljena prema lezbejkama. Pored toga, prikazana je i lezbejska predstava iz Barija koje je posvećena Luki, a gostovalo je i par kantautorki.
Kao i ranije i ove godine, novac za logističke potrebe festivala dobijen je iz regionalne kase i uz pomoć ličnih donacija. Partneri u realizaciji su alternativni radio Citta del capo, lezbejski portal LezPop, kafić mira Café de la Paix, firentinski kvir festival i razne druge neprofitne asocijacije. 

Pošto je većina posla aktivistička, za festival bilo angazovano oko 40 volonterki lezbejki,  a selekciju filmova je aktivistički uradila ekipa lezbejki feministkinja koja se profesionalno bavi filmom.  Inače, organizatorke ne objavljuju informacije o festivalu preko oficijalnih medija, tako da ovaj fascinantni događajaj, ceo odrađen od ruku, mudrosti i strasti lezbejki ostaje tu, samo za nas.  Festival je inače jedan od poznatih radosti za lezbejsku zajednicu, tako da lezbejke dolaze iz cele zemlje da vide jedna drugu, da se zagrle i vide po neki film.  Grljenja je bilo svaki čas.

Najomiljeniji film je bio film  CHAVELA, o pevačici iz Meksika Chaveli Vargas, koja je celog života volela žene, ali joj je isto toliko trebalo da izgovori da je lezbejka, 93‘ godine.  Puno nas je plakalo za vreme filma…  to je posebno uživanje za lezbejku da je u mračnoj sali okružena stotinama drugih lezbejki, te su sve suze dobrodošle zajedno sa suzama drugih lezbejki oko tebe, mene.  Film je pokazao ključnu vrednost lezbejske solidarnosti, jer je Chavela Vargas  dugo godina bila alkoholičarka i zbog toga je napravila pauzu od 15 godina u karijeri, povukla se i živela u kući na planini.  Za vraćanje strasti i ljubavi prema pevanju, možemo biti zahvalne lezbejkama koje su se opredelile da je podrže u ostavljanju alkohola. Nakon što je ostavila alkohol, Chavela Vargas je pevala sve do poslednjeg meseca života! 

Festival je počeo u četvrtak, a u subotu uveče je bila tradicionalna ženska žurka, od ponoći do 5 ujutro, sa puno radosti, ljubljenja i sreće.  U nedelju je bio zadnju dan festival, i od 5 popodne puštale su se pesme za igranje u dvorištu ispred bioskopa.  Pored bioskopa je park sa klupama, tako da bilo mesta za svaku vrstu druženja i fascinacija. Igranje u dvorištu, ciklično sa skakanjem i pevanjem sve u glas sa puno smejanja i uživanja trajalo je 4 sata... sve sa poznatom pesmom Bella Ciao i nekim feminističkim pesmama poznatim samo lokalnim feministkinjama.   Nakon toga, sve smo otišle da čujemo razultate glasanja publike i lezbejskog žirija.  Pred ulazak u salu nas je čekala  grupa od tridesetak lezbejki koje su napravile kordon ovacija za svaku od nas... to je bio nesvakidašnji osećaj...  lezbejke skandiraju baš tebi...  baš tako! Evo kako to izgleda:

Proslavljanje lezbejske zajednice. Proslavljanje lezbejskog prijateljstva, stvaralaštva i ljubavi. Do sledeće godine!
lepa mladjenović

organizacioni tim:
više fotografija možete pogledati putem linka

https://www.facebook.com/pg/someprefercakefestival/photos/?tab=album&album_id=1516232235080286

No comments:

Post a Comment