Saturday, July 29, 2017

VOLIM A BOLI Kontrola i nasilje u lezbejskim odnosima1




Da li ste imale situaciju da vas je devojka zvala telefonom više puta dnevno, pa i desetak puta, i kad vam nije bilo zgodno?  Da li vam je devojka uzimala mobilni da vidi pozive bez vaše saglasnosti? Da li vas je  nekada devojka pitala Zašto si tamo išla, zar ti nisam ja dovljna?



Ovo su sve početni primeri kontrole u lezbejskom intimnom odnosu.  To će biti tema naših sledećih par nedelja.

Statistike govore da je svaka lezbejka u poslednjih pet lezbejskih odnosa, makar jednom je bila u situaciji da ima iskustvo kontrole ili nasilja u intimnom odnosu sa drugom ženom.  Može biti da je ona imala potrebu da kontroliše drugu, ili je njena partnerica kontrolisala nju.

Da bismo razumele ovu pojavu kontrole i nasilja u lezbejskim odnosima, pre svega ćemo opisati par društvenih pojava koje utiču na nas a onda i na naše odnose.  Jer svet u kome živimo, koji je jako neprijateljski prema nama – utiče i na naše emocije a onda i na naše intimne odnose.


Nasilje i kontrola u lezbejskim partnerskim odnosima kao i u gej i trans partnerskim odnosima su postali tema istraživanja i konsultacija tek tokom nekoliko poslednjih decenija. Nije bilo jednostavno da se javno govori o ovoj temi, jer je to značilo da već diskriminisana društvena grupa treba da otkriva svoj ‘prljav veš’, što je bilo kao kap u čaši prepunoj postojeće netrpeljivosti.  

Barbara Hart je jedna od prvih feministkinja koja je skovala termin fizičko nasilje u lezbejskim odnosima u SAD 1985, i razgovarala o nasilju unutar ženskog pokreta, uprkos čvrstom otporu feministkinja.[1] Uprkos brojnim društvenim promenama i dalje se jako malo zna o nasilju i kontroli u lezbejskim, gej i trans odnosima i zato postoji potreba za kompleksnijim pristupom ovoj temi.[2].


Polazimo od činjenice da kada se dve žene zaljube ili počnu da žive zajedno one nemaju znanje o tome šta i kako da urade sa svojim osećanjima da im zajednički život bude dobar.  Kad se zaljube to postane najlepši osećaj koji se želi za ceo život.  Ali, obično, vrlo brzo se pojave razna druga osećanja koja iznenade i jednu i drugu. Niko nas kroz obrazovanje nije učio o emocijama pa najčešće ne znamo kako da se snađemo sa svojim osećanjima i kako da razumemo partnericu.  Posle izvesnog vremena može da se dogodi da jedna ili obe partnerice imaju potrebu za kontrolom kako bi izašle na kraj sa svojim osećanjima nesigurnosti, a to često završava nasiljem nad partnericom.  O tome se malo govori, ili ne govori, i malo se zna.   


Prvo pitanje sa kojim su se feministkinje suočile je bilo: kako je moguće da postoji nasilje u ljubavnom odnosu između dve žene?  

Da bi to razumele važno je da znamo par stvari:
-         

    Da sve emocije koje smo imale od kad smo se rodile, dakle strahovi i ljubavi dok smo bile bebe su zabeležene u našem mozgu, kojeg nekad zovemo ‘emotivni mozak’.

-         Da kad dodje do zaljubljivanja u devojku, to je intenzivna emotivna situacija u kojoj se otvore emocije emotivne zavisnosti i straha od odbacivanja koje smo imale ranije i pojave se tako što ih sad osećamo u ljubavnom odnosu.

-         Društvo neprekidno proizvodi neprijateljstvo i mržnju prema ženama, devojčicama i prema lezbejkama.  Ove jake društvene poruke su u nama, u našem telu te zato imamo probleme što smo volimo žene i imamo strahove.  Ovi strahovi da li će neko saznati o nama, ko zna, ko ne zna, su isto deo našeg partnerskog odnosa.

-         Važno je da o svemu možemo da pričamo u našem odnosu, o svim osećanjima i problemima. 


[1] Barabara Hart, “Fizičko nasilje među lezbejkama: Pregled”, ur. Kerry, Lobel, Imenovanje nasilja: Progovoriti o fizičkom nasilju među lezbejkama, Seal Press, 1986. Ova priča je objašnjena u: http://www.tc.umn.edu/~jedleson/ClassicPapers/chapters/Chapter%2018%20Hart%20reflection%20by%20Hart.pdf
[2] Kali Munro: Razgovarati o nasilju u lezbejskim odnosima:   http://kalimunro.com/wp/articles-info/lesbian-gay/talking-about-lesbian-partner-abuse

No comments:

Post a Comment