Wednesday, September 28, 2016

Preporuke sedam lezbejskih parova koji su u vezi više od 30 godina





Budimo iskrene: održavanje dugotrajne veze nekad deluje kao da podrazumeva mnogo više truda nego što imate energije. Bezuslovno volite svoju partnerku, ali tokom vremena dešavaju se neke situacije koje vas frustriraju, preplave ili vam čak slamaju srce.

Kao žena koja je u vezi 10 godina, mogu vam reći da sam tokom protekle dekade iskusila neke od najčarobnijih i najdivnijih trenutaka u svom životu. Takođe vam mogu reći da je isto tako bilo nekih apsolutno poražavajućih trenutaka, i upravo u tim mračnim vremenima najvažniji i ujedno najispunjavajući posao je   pronalaženje snage u svakoj pojedinačno, ali i obema kao timu.

Razgovarale smo sa sedam lezbejskih parova koje su zajedno 30 ili više godina u nadi da ćemo dobiti neki odgovor na pitanje kako da budemo u dugoj, uspešnoj vezi.  Neki od ovih parova su zajedno prevazišli neverovatne poteškoće; neki su se borili sa tragedijom, razdvajnjem ili bolešću.  Iako je došlo do značajnih poboljšanja u vezi položaja LGBTQ zajednice, ovi parovi su preživeli višedecenijsku sramotu od strane većine, neke su skrivale ko su i koga vole. Ako iko zna  kako je moguće biti u uspešnoj vezi, onda su to ove žene koje su se borile ne samo za jednakost već i za dugotrajnost svojih veza.

Ohrabrujem sve vas, bez obzira na to da li ste u vezi ili ne da pročitate svaku od priča ovih parova i preporuke koje nam prosleđuju.  Primite k srcu njihove reči i namere koje su iza njih, jer se ne dešava svaki dan da imate priliku da dobijete preporuke o vezama od generacije lezbejki koje znaju kako izgleda godinama voleti jednu ženu...

Dženet (65) i Rejčel (63), 34 godine u vezi

Nemojte uzimate vašu vezu zdravo za gotovo. Kad ste u dugoj vezi trebalo bi da se osećate bezbedno i sigurno ali mora postojati izvestan stepen nesigurnosti kako bi nastavile da je poboljšavate i radite na njoj. Ako ne pretpostavljate da ćete biti do kraja života zajedno obe ćete stajati čvrsto na zemlji.

Budite sposobne i spremne da se menjate. Budite spremne da razgovate i prihvatite (obično) promene svoje partnerke. Ne bi trebalo da očekujete da ćete biti iste kao pre trideset godina – prošle ste kroz puno toga zajedno.

Razgovarajte o problemima“ Nemojte puštati da se problemi nagomilavaju. Budite spremne da dosta razgovarate o spornim stvarima. Ljudi ne uče i ne menjaju se brzo – potrebno je dosta vremena da se izgradi stabilna veza.

Budite spremne da volite i mrzite partnerku, jer ćete je u nekim trenucima mrzeti zbog nečega. Ali svakako mora biti više ljubavi nego mržnje.

Ne mislte preozbiljno o sebi. Budite skromne i spremne da se ponekad smejete na svoj račun.  Prihvatite da niko nije savršen.

Nemojte da pravite tipični lezbejski film tako što ćete odmah početi da živite zajedno. Dajte sebi dovoljno vremena da vidite kako se stvari odvijaju. Ako ćete graditi dugu vezu, imaćete dosta vremena.

Mora postojati kontinuirana seksualna želja među vama, ali možda će biti perioda kada nećete imati seksualne odnose onako učestalo kao na početku. Vaša strast će imati plimu i oseku ali mora da postoji konstantno ushićenje među vama.

Uživajte u zajedničkim interesovanjima, ali dozvolite da imate različita interesovanja, a u nekim slučajevima, i nepomirljive stavove o nekim temama. Ipak, dobro je da imate približno iste političke stavove.

Trudite se da zaista čujete jedna drugu i da znate šta druga želi da biste mogle da to učinite.
Uvek budite pažljive i darežljive jedna prema drugoj.

Marsia(62) i  Šeron (60), 32 godine u vezi

Često se govori da smo najstrože prema onima koje najviše volimo. Stalno se trudimo da postupamo suportno tome. Ja se trudim da se prema Šeron ponašam bolje nego prema bilo kome drugom. Dajem sve od sebe da budem ljubaznija, nežnija i obzirnija prema njoj nego prema bilo kojoj drugoj osobi koju poznajem. Ophođenje prema nekome sa ljubavlju i poštovanjem se često svede na male stvari koje svakodnevno radite i li ne radite. Male stvari poput toga da govorite ’Molim’ i ’Hvala’ su bitne za dug zajednički život pun ljubavi i uzajamnog poverenja.

Ta ljubav i poverenje su nam puno značili tokom protekle dve godine dok se Šeron oporavljala od tri moždana udara. Iako bi ovakve okolnosti za neke parove predstavljale test, naša veza je postala snažnija. Skoro godinu dana nakon Šeroninog prvog moždanog udara, bile smo vrlo zahvalne kada je 26 juna 2015, objavljena odluka Vrhovnog suda.  Venčale smo se tog popodneva. Mesec dana kasnije Šeron je doživela drugi moždani udar, a treći je usledio 30 dana kasnije. Sada se radujemo mom odlasku u penziju u junu 2016. Planiramo da iskoristimo maksimum iz novo otkrivene slobode i uživamo u vremenu koje imamo zajedno.

Elena (57) i Viki (54),36 godina u vezi

Često razmišljamo o našoj vezi i savet koji možemo da damo je da su važne tri stvari: posvećenost, komunikacija i kompromisi.  Možda neće sve tri biti podjednako bitne u svakom trenutku, ali da bi veza mogla da funkcioniše moraju stalno da budu prisutne. Mi smo posvećene tome da budemo zajedno i da uvek budemo tu jedna za drugu. Možda nećemo želeti iste stvari u istom trenutku, ali razgovor i kompromisi su ključni za vezu, bez obzira koliko je teško. To je ono što nas drži zajedno. Ne prođe dan da nismo zahvalne jedna drugoj i da ne izražavamo nasšu ljubav kroz jednostavne činove ljubaznosti i zahvalnosti. Mislim da smo vrlo sretne da smo se pronašle kad smo bile mlade i da imamo predivan zajednički život.

Bet (63) i Patriša (76),  40 godina u vezi

Na prvi pogled , deluje da smo moja žena i ja  potpuno različite. Ona je harizmatična introvertica sa južnjačkim šarmom; ja sam obazriva ekstrovertica , uvek nervozna zbog nečega.  Dok ona uživa u avanturi, ja uživam u spokoju!  U početku nije delovalo da moje odrastanje u radničkoj porodici može da se uklopi sa njenim načinom života više srednje klase. Ali ono zbog čega naša veza traje već 40 godina,  uprkos žvotnim usponima i padovima je naša stratstvena želja da budemo zajedno. To je nešto što negujemo; prema tome smo posvećene zaštiti i čuvanju tog odnosa.

Iako ja pripadam generaciji bejbi bumera[1] , a ona generaciji ’tihe većine’[2] povezuje nas naš vrednosni sistem o tome šta je dobro,a šta loše, imamo brojne zajedničke vrednosti. Mi smo pre svega najbolje prijateljice, to je veza koja iznenadđujuće postaje tokom godina sve snažnija. Kada strastveno svakodnevno vođenje ljubavi koje ste imale na početku polako počinje da iščezava, morate biti u mogućnosti da pogledate partnerku, ili suprugu i shvatite da zaista volite i prihavatate svaki deo nje; da je ona vaš život i dah.

Polet (72) i Džini (70), 33 godine u vezi

Biti u dugotrajnoj vezi je izazovno ali vredno truda. Da budem iskrena,najveći razlog zašto smo još uvek zajedno je da smo čiste i trezne  i da sam već 22 godine u Al - Anon[3].  Udruženje anonimnih alkoholičara i Al – Anon su nam spasili živote.  Bilo je vrlo izazovno zato štonam se najveći deo društvenog života odvijao u baruovima. To su bila među retkim mestima gde smo mogle da se sastajemo.  Potičem iz veoma velike porodice u kojoj ima dosta alkoholičara. Džini je ćerka jedinica gluvih roditelja.  Nismo imale puno prilika da naučimo o peripetijama građenja odnosa i šta to sve podrazumeva – iskrenost, saosećanje, toleranciju,postavljanje granica, a ne pravljenje zidova.

Tokom godina smon naučile da da jemo jedna drugoj prostor, bez toga da shvatamo lično potrebu druge za tim prostorom. Puno stvari radimo odvojeno – tako imamo mnogo tema za razgovor i deljenje. Ipak,  dosta stvari radimo zajedno – kampujemo, igramo golf, balote, i od nedavno piklbol[4]. Sretne smo jer su deo naših života i brojni članovi porodica i prijatelji , i dosta vremena provodimo i sa njima. Obe smo vrlo zahvalne da nijedna nije odustala. Ja bih rekla da ne odustajete previše olakoi da potražite pomoć kada stvari počinju da budu komplikovane. Upravo sam kupila sjajnu knjigu koju je napisala Nensi Drajfus, koja se zove Razgovaraj sa mnom kao da sam neka koju voliš.  Zamolila sam Džini da zajedno prođemo kroz knjigu. Tenzija će povremeno uvek postojati u svakom odnosu i bez obzira na to koliko imate godina važno je da uvek pronalazite načine da razgovarate tako da se otvaraju vrata raznim mogućnostima.

D’Re (62) i Lin (57), 32 godine u vezi

Pišemo ovo zajedno i prva stvar koja nam pada na pamet je da smo najbolje drugarice.  Taj odnos čini da sve drugo opstaje. On je osnova naše uzajamne ljubavi. Budite dobre prijateljice jedna drugoj.

Osim toga, kompatibilnost i postojanje konstatne iskre su ključni.  Šta čini samu iskru se tokom godina menja, ali je ona uvek prisutna.  Često je to strast, ali isto može da bude i zaštitništvo, a onda da se pretvori u to da ste navijačica, pa negovateljica ili komičarka u bilokom trenutku.

Naučite kako da se složite da se ne slažete, nikada nemojte vikati kad ste ljute. Obe morate da prihvatite da nekad vaše potrebe neće biti na prvom mestu.

Kim (50) i Darla (49),31 godinu u vezi

Ima puno faktora koji su bitni za uspešnu dugotrajnu vezu. U našem odnosu  poštovanje je prioritet.  Ponašamao se jedna prema drugoj sa poštovanjem i kada smo kod kuće i u javnosti. Ne zbijamo šale na račun druge i ne sramotimo jedna drugu u javnosti. Svaka se ponaša prema drugoj onako kako želi da se ona ponaša prema njoj.

Još jedan vrlo bitan sastojak naše duge veze je da se stvarno volimo. Mi smo jedna drugoj najveće obožavateljke. Želimo da svaka postigne uspeh šta god da radi.
Smisao za humor je još jedan bitan faktor za dugotrajnost naše veze. Obožavamo da se smejemo zajedno.

Mi smo poptune suprotnosti.Darla je ležerna, a ja više razdražlljiva. Kad smo započele odnos,razlike u našim karakterima su bile antagonizirajuće. Nadmetale smo se oko toga koja će pobediti u raspravi. Tokom godina, kako smo zajedno rasle, usvajale smo naše različite odlike. Ja sam postala opuštenija u vezi svojih uverenja i shvatila da ne mora sve da bude kriza, a Darla je postala više proaktivna u pogledu toga da nam se svakodnevni život odvija što jednostavnije.

Fizička privlačnost i dodir su takođe veoma bitni.Vodimo računa o  tome da obraćamo  pažnju na međusobne fizičke potrebe i razgovaramo o našim željama.

Komunikacija je ključna u odnosu. Morate da ipodelite sa partnerkom  vaše brige, želje, pitanja i misli. Moramo da slušamo šta naša partnerka govori i dopustimo da završi rečenicu pre nego što krenemo sa formulacijom odgvora/rešenja.

Iskrenost i odanost su vrhovne. Verujemo da je iskrenost ogroman faktor u našoj vezi, čak i kada je bolno deliti.

Ljubav je, naravno,najvažniji faktor. Mi se zaista volimo i nijedna od nas ne bi mogla da se zamisli u odnosu sa nekom drugom.








[1] Baby boomer – deca rođena nakon Drugog svetskog rata kada je američka administracija podstekivala rađanje dece
[2] Tiha većina (Silent majority) je termin koji se skovao Ričard Nikson,a odnosio se na neodređenu grupu ljudi koja ne iznosi javno svoje mišljenje
[3] Al – Anon je udruženje koje pruža podršku ljudima koji su razvili zavisnost od alkohola i njihovim porodicama
[4] Piklbol (pickleball) – vrsta igre koja kombinuje tehnike tenisa, badmingtona i stonog tenisa

No comments:

Post a Comment