Monday, October 7, 2013

Nasilje u lezbejskim vezama



Lezbejke nekada dugo ostaju u nasilnim vezama, jer su im one i kao takve neka vrsta izlaza iz strukturnog obrasca nasilja - "sigurno mesto" od prošlih diskriminacija (u primarnoj porodici, okolini u kojoj su živele, itd). Ponekada izgleda da je nasilje u partnerskom odnosu ’manje strašno’ nego ono koje su preživele u primarnoj porodici (seksualno nasilje ili odbacivanje i dr). Zato je važno da ih podržimo kao lezbejke, kako bi mogle uspešno da izadju iz kruga nasilja. Da bismo znale kako, potrebno je da znamo ili se podsetimo nekih činjenica.  Pre svega da je proces prihvatanja lezbejske egzistencije dug, postepen, bolan i da je potrebno puno podrške od okoline da lezbejka prihvati svoj identitet žene koja voli žene.


Coming out je vitalan segment lezbejskog samopotvrdjivanja. Otuda je veoma važno da svaka lezbejka bude podržana, a posebno ukoliko je u tom procesu izložena nasilju. Ženama žrtvama nasilja je potrebna podrška iz svoje okoline, kako bi izašle iz kruga nasilja. Kako je lezbejska socijalizacija često rasuta, neophodno je istrajno brinuti i istraživati lezbejsku egzistenciju a naročito kada su u pitanju Romkinje, lezbejke sa invaliditetom, strankinje, odnosno lezbejke koje pripadaju dvema ili trima neprivilegovanim zajednicama (u kojima je izraženo nepriznavanje, neznanje gde se pripada ili uopšte ne pripada, različita opterećenja). Primera radi, ne smemo nikada da zaboravimo da su Romkinje lezbejke diskriminisane generalno u društvu, zatim u romskoj zajednici, u ženskoj zajednici i na kraju u lezbejskoj, takodje.


Sa druge strane, položaj lezbejki otežava i internalizovana homofobija, mehanizam kojim se pounutarnjuju mržnja i nasilje kojima su izložene. Otuda lezbejke često mogu misliti loše o sebi, imati problema sa samopouzdanjem i prihvatanjem sopstvenog identiteta.  One se često izoluju, ne izlaze na mesta gde ih neko može pitati kako i s kime žive. To ponekada može da pojača kontrolu i nasilje u sopstvenim partnerskim vezama.




Autorka Sunčica Vučaj
Nasilje u lezbejskim vezama je odlomak iz teksta Lezbejke i nasilje

No comments:

Post a Comment