Wednesday, March 30, 2022

OVAKO IZGLEDA SNAŽNO SAOSEĆANJE

 

Istraživačica i autorka knjige Snažno saosećanje Kristin Nif o temi samoosnaživanja i menjanju sveta- kroz autentičnu brigu o sebi

Neki ljudi brinu da će ih saosećanje učiniti slabima, ali ono zapravo daje neverovatnu moć. Olivia Stivenson sa Univerziteta u Severnom Koloradu i Esli Bet Alison sa Univerziteta u Severnoj Karolini istraživale su kako su saosećanje i unutrašnja snaga povezane. Tom prilikom intervjuisale su 200 žena. Zaključile su da se  učesnice istraživanja koje su imale bolji rezultat na skali koja meri saosećanje osećaju osnaženije: osećaju se kompetentno, prihvataju sebe, lakše izražavaju bes, više su svesne društvene diskriminacije i posvećene su aktivizmu. Ovi zaključci imali su odjek i u drugim istraživanjima pokazujući da  žene koje saosećaju sa sobom češće konfrontiraju druge kada je to potrebno i manje se plaše konflikta.

Tri elementa koja čine saosećanje prema sebi- nežnost prema sebi, opšta ljubaznost i svesnost-  imaju svoju ulogu kada treba da upotrebimo saosećanje da bi se zaštitile. Kada nastojimo da ostanemo bezbedne, ta tri elementa saosećanja prema sebi se manifestuju poput hrabre i osnažene lucidnosti.

Zakoračite u  svoje snažno saosećanje

Ova je kratka vežba imaginacije kojom se neguje saosećanje prema sebi zarad dosezanja hrabre i osnažene svesnosti

1. Prisetite se situacije u životu kada je trebalo da zaštitite sebe, da postavite granice ili da se suprotstavite nekome. Možda su vas tada iskoristili ili se nepravedno ponašali prema vama. Ili ste doživele nepravedu u grupi sa kojom se identifikujete.

2. Povežite se sa svesnošću u vama. Polako i sa ubeđenjem poručite sebi: „Jasno mi je šta se zapravo desilo“

3. Možete se povezati se opštom humanošću, sa snagom povezivanja, kako bi vam to dalo podstreha da se zaštitite. Recite sebi: “Nisam sama. Druge žene su takođe preživele ovako nešto.“

4. Možete staviti pesnicu u nivou srca, kao simbol snage i hrabrosti (ili zamisliti neki drugi gest koji za vas lično simbolizuje snagu). Obavežite se da ćete biti nežni prema sebi na taj način što ćete sebe štititi na dalje.

5. Zatim, možete nežno staviti drugu ruku preko pesnice. Time možete kombinovati snažnu energiju hrabrosti, osnaženu svesnost i nežnu energiju ljubavi povezivanja sa prisutnošću.

6. Dajte sebi dozvolu da u potpunosti osećate snagu svog besa, svoje odlučnosti, svoje istine, ali takođe dopustite da ova snaga bude negujuća. Pozovite se na svoju snagu i obavežite se da ćete reagovati u ovakvim situacijama u buduće, a da pritom istovremeno osetite nežnost i ljubav prema sebi.

Izvor: https://www.mindful.org/this-is-what-fierce-self-compassion-looks-like/

 

 

No comments:

Post a Comment