Wednesday, March 23, 2022

Iz lezbejskih arhiva sa ovih prostora: Peta Lezbejska nedelja - Lezbejska YUbav nema granice

 

Foto by Labris

Peta Lezbejska nedelja, pod nazivom Lezbejska YUbav nema granice, održala se u Beogradu, od 8 - 10. decembra 2015. godine. Ovaj skup okupio je oko 130 lezbejskih aktivistkinja sa prostora bivše Jugoslavije.

U okviru Pete Lezbejske nedelje održan je čitav niz panela, diskusionih grupa i radionica na sledeće teme: Lezbejke i sport, Država i lezbejke, Lezbejska umetnička intersekcionalnost, Programi psihološke podrške lezbejkama, Autonomni ženski prostori, Hijerarhije među nama, Lezbejski aktivizam i solidarnost sa drugim društvenim pokretima, Feminizam u lezbejskom pokretu, Veganstvo i lezbejke i dr.

Imale smo priliku i da uživamo u plesu kroz radionice Queer tanga, kreirale smo izložbu fotografija Različite revolucije, projektovale dva filma, organizovale koncert ženskih izvođačica.

Ovim događajem obezbedile smo siguran prostor u kome smo imale šansu da reflektujemo aktuelne procese i probleme u društvu i na lezbejskoj aktivističkoj sceni. Da razgovaramo i promišljamo pitanja granica, kako u kontekstu trenutnog političkog momenta, tako i ona unutrašnja u nama. Da diskutujemo o pravcima naših sadašnjih i budućih aktivnosti i mogućih saradnji, kao i da međusobnim susretom osnažimo jedna drugu i napunimo se konstruktivnom energijom za naš dalji aktivistički rad.

  

No comments:

Post a Comment