Thursday, April 28, 2022

Lezbejski dejting: život pre veze



Možemo ubrzati naše intimne odnose

Zašto lezbejkama dejting predstavlja izazov? Mislim na izlaske sa jednom ili više žena, možda seks, koji ne vode nužno donošenju trajnih ili dugoročnih odluka o prirodi odnosa.

Zašto nekad žurimo da donesemo odluku o vrsti odnosa? Već vam je poznato: dve žene počnu da izlaze i momentalno su u vezi. Jednom kada imaju seksualni odnos, jedna stvar je sigurna: one su u vezi. Možda treba da porazmislimo o ovome. Možda neki uzroci  problema u lezbejskim vezama leže upravo u odsustvu vremena za izlaske i upoznavanje.

Dokazivanje drugima

Možda žurimo sa vezama da bi dokazale lezbofobičnom svetu- i nama samima- da lezbejke postoje, da mi imamo odnose koji funkcionišu. Uvek smo uzbuđene kada se dve žene smuvaju, i to je logično, s obzirom na lezbofobični kontekst u kome živimo. Ali, možda bi trebalo da nas se više tiče kvalitet odnosa, a ne da pretpostavljamo da je biti u vezi bolje nego biti singl.

Preskakanje perioda izlazaka i zabavljanja

Izlasci nisu jednostavni. Jedno je da neke lezbejke ne dozvoljavaju dejting sa više žena. Verovatno ste čule za osuđivanje – ona taktizira/ koristi/ ne može da se obaveže, itd., kao da je zabavljanje sa više žena samo po sebi loše. Lako je uvideti kako ovi stereotipi nastaju, pogotovo kada  pomislimo na one koje preuzimaju obrasce ponašanja od hetero muškarca. Iako postoje lezbejke koje se prema partnerkama ponašaju bez poštovanja, trebalo bi da izbegavamo stereotipno razmišljanje.

Postoji mnogo razloga zbog kojih  izlasci mogu biti komplikovani. Dejting podrazumeva preuzimanje rizika, započinjanje razgovora, pozivanje žena na izlazak, veče provedeno u razgovoru sa ženom koju ne poznajemo dovoljno, i možda nervozno razmišljanje o seksu i kako ga inicirati. Nismo sigurne šta da očekujemo i da li ćemo biti odbijene. Mnoge žene su takođe zabrinute koliko su privlačne. Nije ni čudo što mnoge lezbejke preskaču ovaj deo i odmah započinju veze.

I to nije sve. Dodatno, kao lezbejke imamo malo mogućnosti gde možemo upoznati druge lezbejke. Čak i kad postoje mesta gde se možemo sresti, to obično nije najadekvatnije mesto za dejt. Kada nismo u lezbejskom okruženju, nismo baš uvek u stanju da prepoznamo da li je žena lezbejka ili ne i kako da zakažemo sastanak.

Izlasci takodje znače snalaženje u nedefinisanim situacijama – nepoznanica kuda to sve vodi, nesigurnost šta značite jedna drugoj i osećanje konfuzije. Za neke lezbejke, ova nepoznata teritorija predstavlja gubitak kontrole i čini ih prestravljenim. Kako bi se osećale sigurnije, momentalno definišu odnos i postavljaju jasne parametre oko toga. Ali, ako definicija veze proizilazi iz straha, više nego iz želje, to je postavka koja vodi u neuspeh. Pošto postoji toliko prepreka za  dejting, neke lezbejke ostaju u vezama duže nego što žele, upravo zato što ne žele da ponovo prolaze kroz proces upoznavanja.

Da li dugogodišnje veze uvek znače zdrav odnos?

U zajednici se često divimo dugogodišnjim lezbejskim vezama. Mi smo željne dobrih uzora. Ali, dešava se da aplaudiramo tim vezama, a da uopšte ne znamo da li su to kvalitetne veze. A sve smo videle hetero parove koji ostaju u vezi i nakon što shvate da to nije dobro za njih, a sve zarad porodice ili društvenih očekivanja i pritisaka, zarad dece, itd. Mi ne moramo da ponavljamo iste greške. Ako smo sa ženom koju volimo i obe se osećamo dobro, to je divno. Ali ako to nije slučaj, ne treba da nas strah od novih izlazaka i odbijanja spreči da pronađemo sreću.

Dajte sebi vremena

Potrebna je hrabrost i svestan napor s jasnom namerom da ne upadnemo u vezu nakon par izlazaka ili seksualnih odnosa. Uspostavljanje granica, davanje sebi vremena da prepoznamo šta osećamo i da razgovaramo o tome, da znamo razliku između podivljalih hormona i ljubavi, kad želimo oba, nisu jednostavne stvari. Ali moguće je. I možda ako damo sebi mogućnost za dejting, otkrićemo da imamo više vremena da odlučimo šta  zapravo želimo. Jer odluka s kim ćemo biti u odnosu ne treba da je ishitrena.

Kali Manro, psihoterapeutkinja, 2000. godina

No comments:

Post a Comment