Wednesday, December 22, 2021

Plan brige o sebi





Zašto nam treba plan za brigu o sebi 

Šeli Tajgilski (Shelly Tygielski) je kreirala vežbu u tri koraka koja može da ti pomogne prilikom osmišljavanja individualnog plana za brigu o sebi.

Brigu o sebi prihvatamo kao dugotrajni projekat i to takav u kome su naša unutrašnja i spoljašnja sopstva ravnopravno zastupljena. Nit koja objedinjuje sve teme jeste da svako treba da razvije sopstven plan brige o sebi koji se još naziva i „strategija preživljavanja“.

Tri razloga zbog kojih je i tebi potreban plan za brigu o sebi

Plan za brigu o sebi predstavlja sredstvo koje koristimo u izazovnim situacijama, da nas ne bi odnela bujica, a koje može da nam bude od pomoći kad osetimo da se nalazimo na ivici provalije koja zjapi nad mračnim ponorom. Plan ne može da propadne, jer je tvoja kreacija sastavljena od omiljenih aktivnosti, važnih podsetnika i načina kako da aktiviramo zajednicu kojoj pripadamo.

1. Plan za brigu o sebi za sopstvene potrebe  je preventivna mera samozaštite. Osmišljavanjem plana samozaštite po sopstvenoj meri, onda kada nisi u krizi, angažuješ najbolji deo sebe da promišlja o tome šta može da ti zatreba (a dostupno ti je) u najgorim trenucima. Zapravo samo Ti  znaš koliko intenzivno doživljavaš različite nivoe stresa i koji resursi ti stoje na raspolaganju. Sad je vreme da staviš sve to na papir!

2. Plan može da predupredi neodlučnost oko toga šta treba preduzeti i kome se obratiti u trenucima krize. Iz perspektive svesnog postupanja, plan ti pomaže da odgovoriš umesto da reaguješ na datu situaciju. Ako imaš razrađen plan sigurno ćeš uspešnije moći da kontrolišeš okolnosti u kojima se nalaziš a izgledaće ti i da život nije baš toliko haotičan. (Uz to, plan ti omogućava da lakše zatražiš pomoć od osoba koje si o tome prethodno obavestila.)

3. Plan za brigu o sebi ti omogućava da ne izgubiš kompas. Videćeš da će ti biti mnogo lakše da se držiš strategije za preživljavanje koju si osmislila za sebe kao i da ćeš izbeći traženje izgovora za nesprovođenje svog plana. Plan ti pomaže da uspostaviš rutinu tako što ćeš uz pomoć njega izbeći da se i ti i tvoja partnerka za brigu o sebi osetite izolovano. Umesto toga, bićete u mogućnosti da se jedna drugoj obratite i očekujete odgovorno postupanje i međusobnu podršku.

Kako da napraviš plan za brigu o sebi

Tvoj plan za brigu o sebi treba da je takvog formata da možeš da ga nosiš u džepu od pantalona i koristis u svakoj prilici. On ti omogućava da se držiš svog puta i da ponovo uspostaviš ravnotežu jer sadrži jasno definisanu mapu za vraćanje balansa u slučaju da ispadneš iz koloseka.

Osmišljavanjem i pridržavanjem takvog plana moći ćeš da održiš ravnotežu između svojih mentalnih, fizičkih i emotivnih potreba, kao i da se prisetiš važnih ljudi u sistemu samopodrške koji si stvorila za sebe i onoga što želiš da postigneš brigom za sebe.

Koji je prvi korak na putu ka izradi plana za brigu o sebi?

1. Prvo, sastavi listu aktivnosti organizovanih oko različitih segmenata tvog života. Iz ličnog iskustva znamo da je najlakše početi ako se taj zastrašujući zadatak razdeli na nekoliko kategorija, kao što su:

 

- posao

- fizička aktivnost

- emotivni život

- društveni odnosi & zajednica


Za svaku od navedenih oblasti napravi spisak aktivnosti ili strategija za preživljavanje koje su tebi svojstvene i dobrobitne.

Među primerima koje bismo istakle su druženje s prijateljicama/prijateljima, zdrava ishrana, fizička aktivnost, meditacija koja podstiče svesnost i izgradnja samopouzdanja u vezi sa uspostavljanjem zdravih granica. Podstičemo te da budeš kreativna i, što je najvažnije, da budeš iskrena prema sebi u pogledu onoga što ti prija i onoga što ti ne prija.

2. Drugo, obrati pažnju na sva ograničenja na tom putu i razmisli kako da ih prevazidješ. Prilikom zapisivanja svake aktivnosti razmisli i o tome šta bi moglo da te spreči da sprovedeš bilo koju od datih aktivnosti. Zatim, pokušaj da strateški osmisliš načine na koje bi uspela da otkloniš svako od tih ograničenja (napomena: bolje se razmišlja ako se ovaj deo plana radi u društvu, sa prijateljicom/prijateljem, partnerkom ili zajednicom.) Ako uvidiš da nisi u mogućnosti da otkloniš prepreke, pokušaj da smisliš neke druge aktivnosti. Tvoj plan za brigu o sebi nije zapisan u kamenu! To treba da bude živ i fleksibilan vodič koji se prilagođava promenama, okolnostima i potrebama u tvom životu.

3. Treće, razgovaraj o planu s prijateljicama/prijateljima. Ne zaboravi da se osloniš na bliske ljude iz okruženja (na zajednicu koja te podržava) pri pravljenju plana brige o sebi. Pošalji im nacrt svog plana za brigu o sebi i traži da se obavežu da će te podsetiti da se odgovorno pridržavaš plana kad se za to ukaže potreba. Podstakni ih da naprave svoj plan za brigu o sebi i pošalju ti ga kako bi i ti mogla da učiniš isto za njih.

 

S engleskog prevela Ivana Pražić

Izvor: https://www.mindful.org/why-you-need-a-self-care-plan/

Fotografija:  preuzeta sa http://mondayheartsformadalene.com/

No comments:

Post a Comment