Tuesday, October 1, 2019

Susan Hawthorne i Renate Klein povodom Međunarodnog dana lezbejki 8.10. u Beogradu



Zadovoljstvo nam je najaviti dolazak dve sjajne radikalne feministkinje Susan Hawthorne i Renate Klein iz Australije, aktivistkinje i partnerice u ljubavi, zajedničkom životu i radu već više od 30 godina. Aktivne su protiv muškog nasilja nad lezbejkama, protiv fašizma, kapitalizma, mizoginije, lezbofobije, rata. Njih dve će povodom 8. oktobra Međunarodnog dana lezbejki u Beogradu govoriti o feminističkom izdavaštu.
Obe se još od 1991. godine bave feminističkim izdavaštvom kada su i osnovale Spinifex Press – nezavisnu feminističku izdavačku kuću.
Spinifex Press je specijalizovana za feminističke teme poput: lezbejske književnosti, ženskog zdravlja, literature napisane od strane azijskih i afričkih žena, literature o globalizaciji, ekologiji, nasilju prema ženama, prostituciji i pornografiji.
Spinifex je biljka iz pustinja Australije.  Ova biljka može podneti oluje, vetrove i plime, jer je prilagođena promenjivom okruženju dina. Ima veoma dubok korijenski sistem koji pomaže stabilizaciji dina i pomaže biljci da dugo preživi bez kiše.
Susan Hawthorne -  rođena 30. Novembra 1951. godine u Australiji, ona je australijska književnica, pesnikinja, politička komentatorica i izdavačica.
Renate Klein – rođena 5. aprila 1945 godine. Australijaska je akademkinja, književnica I feministička aktivistkinja za zdravlje žena. Klein je do svoje penzije bila vandredna profesorica za Ženske studije na Deakin univerzitetu. Ona je autorka i urednica 14. knjiga.



No comments:

Post a Comment