Monday, January 22, 2018

Arielle Shwartz ~ Kako otpustiti napetost



U okviru somatske psihologije (koja u centar stavlja telo) uzemljenje podrazumeva da osetimo da smo u telu. To za posledicu ima smirivanje nervnog sistema. Uzemljenje je važno za oporavak od traume i preplavljujućih osećanja. Jednostavan način za uzemljenje je da se stoji bosih nogu i obrati paznja na osećanja. Možete zamisliti da je zemlja kao sunđer koji dopušta da se bilo koja tenzija otpusti van vašeg tela a u pravcu zemlje.

Uzemljenje uz pomoć čula
Vasa čula (sluh, vid, miris, ukus, dodir) mogu vam pomoći da se usidrite u sadašnjem trenutku. Jedna jednostavna vežba za uzemljenje je da imenujete 5 stvari koje vidite, 4 koje čujete, 3 koje možete da dodirnete, 2 čije mirise osećate i onda nakon toga jednom duboko udahnite.  Možete povećati svoju svesnost tako što ćete produbiti čulna iskustva. Na primer možete, polako i sa svešću jesti parče kolača i obratiti pažnju na teksturu, ukus i vas osećaj.

Uzemljenje uz prepuštanje gravitaciji
Ove vežbe uzemljenja fokusiraju se na fizičke i emotivne aspekte prepuštanja sili gravitacije. Možete vežbati u ležećem položaju i raditi na opuštanju u tačkama gde telo dodirije podlogu. Primetite kako se opuštate. Propitajte koliko se sigurno osećate. Dopustite sebi da osetite sve emocije koje su u tom trenutku prisutne.

Možete vežbati uzemljenje i u uspravnom položaju i eventualno dok hodate polako i sa svešću o hodanju. Kolena treba da vam budu blago savijena i opuštena. Dok hodate osetite kako vam se stopala podižu i spuštaju sa svakim korakom. Možete li ostati u kontaktu sa svojim osećanjima dok hodate? Ako se ne osećate povezano sa emocijama, usporite i dođite sebi.

Yoga
Određene yoga vežbe vam mogu pomoći da usporite i smirite nervni sistem. Jedna od tih je vežba Yoga Nidra koja se naziva i yoga spavanje ili meditacija u relaksaciji. Ona je neka vrsta leka za stresan život i nudi mogućnost za povezivanje tela i uma uy pomoć parasimpatičkog nervnog sistema.
Kada nađete položaj u kome ste opušteni osvestite telo i disanje. Prihvatite  osećanja koja vam nadolaze uključujući  i napetost. Za duboku relaksaciju potrebno je da u ovom položaju ostanete duže vreme, do trideset minuta.
Izvor: Trauma informed practice

No comments:

Post a Comment